Barion Pixel

Az ESBANA.eu sikertörténete...

Az ESBANA.eu webshopja a Shoptet rendszerén fút, egy kis cikk felkerült rólunk a Shoptet blog-ra, amit figyelmetekbe ajánluk:

 

Az ESBANA.eu sikertörténete: a homoktövis ültetvény családi vállalkozássá nőtte ki magát

Kiss Attila és Zsíros Tünde 2021-ben kezdték gyártani homoktövisből készült termékeiket, melyeket ESBANA márkanév alatt árusítanak. Nem vártak sokat az online jelenléttel, hiszen már 2022 októberében megnyitották a webshopjukat a Shoptet rendszerén, így a lekvárokat, szörpöket és egyéb termékeiket már egy kattintással a virtuális kosarunkba helyezhetjük. Attilát kérdeztük az ESBANA-ról, a fejlődésről és jövőbeli céljaikról.

Hogyan lettetek vállalkozók?

A feleségem családjának Tápiószentmárton és Tápiószele határában voltak földjeik, amelyeket sok éven át műveltek. Eljött az idő, hogy átvegyük tőlük a stafétabotot. Mindenképpen olyan növényt szerettünk volna termeszteni, amely nem igényel folyamatos személyes jelenlétet, hiszen messze lakunk a földektől, három gyereket nevelünk és mindketten dolgoztunk is. Elsőre nagyon kacérkodtunk a diófa ültetvény gondolatával, de egy ismerősünk lelkesen mesélt a homoktövisről, és csupa jó tapasztalatról számolt be.

Beváltotta a homoktövis a hozzá fűzött reményeket?

Maga a homoktövis mindenképp. De sajnos kiderült, hogy a növény a híre ellenére mindennapos munkát és öntözést igényel, ráadásul a szüretelése is speciális technikával történik. Ennek ellenére folytatjuk a sokasodó teendőket az ültetvényen, mert nagyon szeretünk kint lenni. A pozitív visszajelzések is segítenek bennünket az előrehaladásban.

Törekszünk arra, hogy minél több emberrel megismertethessük a homoktövist, és a belőle készülő egészséges finomságokat, amiket folyamatosan fejlesztünk. 2020 végén kezdtünk el kísérletezni, majd az első termékeket, melyekkel már kiléptünk a piacra, 2021 nyarán alkottuk. A homoktövisnek magas a C-vitamin és antioxidáns tartalma és remek immunerősítő is. Már a kezdetekben egyetértettünk a feleségemmel abban, hogy prémium minőségű termékeket szeretnénk összeállítani egy környezettudatos gazdaságban.

 

 

A homoktövis lett tehát a vállalkozásotok fő profilja. Az ESBANA név honnan jött?

Az ESBANA név a három gyermekünk, Eszter, Barnabás, és Nándor neveinek kezdőbetűiből jött létre. A névválasztásnál fontos szempont volt, hogy ne okozzon nehézséget a név kiejtése sehol, hiszen szeretnénk külföldre is terjeszkedni. Idővel szeretnénk megcélozni a cseh, a szlovák és az osztrák piacot is.

Hogyan tanultátok ki a homoktövis felhasználási és feldolgozási lehetőségeit?

A növények telepítése után elkezdtünk komolyabban foglalkozni a témával. Utánajártunk annak, hogy kik foglalkoznak ipari körülmények között a homoktövis feldolgozásával, felkerestünk és a mai napig folyamatosan konzultálunk szakértőkkel. Nagyon fontos volt, hogy az üzem, ahol a jövendőbeli termékeinket gyártják, bio minősítéssel rendelkezzen. Ezt már az elején eldöntöttük, hogy ebből nem engedünk akkor sem, ha így majd csak úgy éri meg nekünk, hogy az átlagnál drágábban kínáljuk a termékeinket. Fontos az is, hogy ellenőrzött ökológiai gazdálkodásunkban ne csak egyfajta terméket nyújthassunk a vásárlóinknak, hanem hagyjunk nekik széles választási lehetőséget.

 

 A cikk folytatódik a Shoptet blog oldalán :)