Barion Pixel

„Kacskaringós út vezetett minket a homoktövisig”

 

 Az első interjut Miskey Melinda gasztroblogger készítette velünk:

 

Zsíros Tünde és Kiss Attila vállalkozásának, az ESBANA garden termékeinek meghatározó alapanyaga a homoktövis. A homoktövis bokor sűrű ágai és éles, hegyes tüskéi minta csak arra jöttek volna létre, hogy megvédjék a szuperélelmiszerként számon tartott, narancssárga színű bogyókat. A számos jótékony hatással rendelkező homoktövist azonban nem lehetetlen megszelídíteni.

 Hosszú út vezetett el odáig, hogy Tünde és Attila mára már saját ültetvényükön termesztik a homoktövist, ahol ellenőrzött ökológiai gazdálkodást folytatnak, amivel garantálni tudják a homoktövis kiváló minőségét.

 

Földművelés helyett kertgazdálkodás

Tünde édesapja közel 30 éve mezőgazdasági vállalkozóként, szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozik. Gyerekként úgy gondolta, hogy neki aztán biztosan semmi köze nem lesz a földekhez. Hiszen amikor más gyerekek nyáron pihentek, ő a testvérével akkor is hajnalban kelt és ment ki dolgozni, segíteni a földeken, ahol mindig akadt munka bőven. Az élet és a sors útjai azonban kifürkészhetetlenek, mi sem bizonyítja jobban, hogy férjével, Attilával végül mégis hasonló területen találták meg azt, amiben kiteljesedhetnek.

Attila egy multinál, létesítményüzemeltetéssel foglalkozik, én könyvelőként dolgozom. Megismerkedésünk után szerettünk volna valahova befektetni a pénzünket, így jött az ötlet, hogy felvásároljuk azokat a földeket, amiket édesapám bérelt. A föld mai napig jó és értékálló befektetés.”- meséli Tündi.

Bár a szántóföldi termesztés és a mezőgazdaság egyikünket se vonzotta, egy kertészet üzemeltetésében azonban mindketten láttak fantáziát. Így először Attila végezte el az ehhez szükséges képzéseket, aranykalászos gazda, majd Tündivel együtt mezőgazdasági technikusok lettek. A képzések megszerzése feltétele volt annak, hogy indulhassanak a fiatal gazda pályázaton, amit 2015-ben és 2016-ban mindketten el is nyertek. Ebből aztán újabb földeket tudtak vásárolni.

Belevetették magukat a kutatásba, hogy milyen növénnyel ültessék be az egyre bővülő földterületeiket. Ekkor még nem vették számításba, hogy akár homoktövis bokrokat is telepíthetnének.

Kezdetben a dión és a bodzán gondolkodtunk. Felkutattuk az ország legismertebb és legsikeresebb szakértőit, hogy tőlük tanulhassunk az adott növényről. Végül a pro és kontra érveket is figyelembe véve mindkettőt elvetettük.” – emlékszik vissza Attila

Zsiros Tünde és Kiss Attila Esbana Garden

A cikk tovább folytatódik, ha kiváncsi vagy klikk ide.. :)