Barion Pixel

ZSÍROS TÜNDE ÉS AZ ESBANA HOMOKTÖVIS MANUFAKTÚRA

Czecz Fruzsina gasztropszichológus készített velünk egy interjút. Weboldala a www.gasztropszichologia.hu, ahol érdekes cikkeket olvashattok az étkezéssel kapcsolatban.

A gasztropszichológia az ételkészítés, evés, ízlés lélektani aspektusával foglalkozik és a patológia helyett egyre jobban fókuszál az egészséges oldalra. Az étel: öröm, ami az ízek mellett történeteket és szimbólumokat is rejt. 

 

Egykis ízelítő a cikkből:

Tüskés, szúrós, de ha szakértelemmel bánunk vele, kincset rejt: ez a homoktövis. Zsíros Tünde, az ESBANA márka tulajdonosa mesél az ültetvényen zajló munkáról, a kedvenc ízeiről és még az izgalmasan csengő márkanév eredetére is fény derül.

 

ZSÍROS TÜNDE ÉS AZ ESBANA HOMOKTÖVIS MANUFAKTÚRA

 

A HOMOKTÖVIS IGAZI SZUPERSZTÁRRÁ VÁLT AZ UTÓBBI IDŐBEN, MÉGIS KEVESEN FOGLALKOZNAK VELE. GONDOLOM, AZÉRT, MERT NEM EGYSZERŰ NÖVÉNYRŐL VAN SZÓ… TI MIÉRT EZT VÁLASZTOTTÁTOK? 

Édesapám mezőgazdász, gyerekkorom óta megszoktam, hogy vannak földjeink. Meg is fogadtam, hogy felnőttként soha nem fogok ezzel foglalkozni, annyira elfáradtam a munkával töltött nyári vakációk alatt. Aztán persze mégis úgy alakult, hogy visszavágytam a gyökerekhez.

A férjemmel földterületeket vásároltunk, de nem tudtuk, mivel ültessük be. Búzát, kukoricát nem szerettünk volna termeszteni, kigondoltuk, hogy a kertészet felé fordulunk. Dió? Mandula? Mit válasszunk? Szinte minden lehetséges növény szóba került, mikor összetalálkoztunk valakivel, aki hatalmas energiával mesélt a homoktövisről. A lelkesedése ránk is átragadt, beleszerettünk ezekbe a vidám, napsárga bogyókba.

Hamar kiderült, hogy milyen nagy fába vágtuk a fejszénket, mert – a hírével ellentétben – a homoktövist sokat kell locsolni és igen nehéz vele bánni. Hét napból hetet dolgoztunk, az első ültetésünk közel negyede elszáradt, közben ott volt a főállásunk is, és három gyereket neveltünk… Többször elbizonytalanodtunk, hogy megéri-e, de végül mindig arra jutottunk, hogy haladjunk tovább az úton. Már tíz hektáron gazdálkodunk, egyre több visszatérő vásárlót szolgálunk ki és büszkék vagyunk rá, hogy drogériák polcaira is bejutottak a termékeink.

 

A cikk folytatódik... klikkelj ide :)