Barion Pixel

„A gyerekeim egészségénél nagyobb bizonyíték nem kell arra, hogy jó úton járunk!”

A Női váltó Vállalkozz Velünk! című rovatában jelebt meg rólunk egy cikk, amit Pomaranski Luca készített. Lucának köszönjük szépen a cikket, nekünk nagyon tetszik. Reméljük ti is így lesztek vele. Egy kis ízelítő a cikkből: 

 

Zsíros Tünde egyvalamiben biztos volt pályaválasztáskor: soha nem akar mezőgazdasággal foglalkozni. Ehhez képest ma övé az ország egyik legnagyobb homoktövis-ültetvénye, ő pedig egyedülálló termékcsaládot fejlesztett a különleges növényből. Sőt, már webshopjuk is van, amit a Shoptet rendszerén fejlesztettek, mivel terveik között szerepel a régiós terjeszkedés is.

Földműves család gyermekeként Zsíros Tünde már kamaszként megfogadta, hogy ha kirepül otthonról, soha többé nem fog mezőgazdasággal foglalkozni. Nem is csoda, hiszen gyerekként ennek csak az árnyoldalait látta: nemcsak a szülei dolgoztak rengeteget, de két lányukat is befogták a munkálatokba, Tünde és nővére nyaranta például kora hajnalban kelt, hogy a családi ültetvényen dohányt szedjen.

A terv, hogy elkerülje ezt az életformát, egészen jól sikerült, főleg, mert informatikai mérnökként a férjének, Attilának sem volt különösebb indíttatása a vidéki életre… Amikor azonban később azon gondolkodtak, mibe fektessék a megtakarításukat, mégis hallgattak Tünde édesapjára, aki „a föld mindig érték!” alapon kapacitálta őket a földvásárlásra.

Ő kezdte el művelni azokat a földterületeket, amelyeket a fiatal pár megvett Tápiószentmárton és Tápiószele környékén, de egy idő után látszott, hogy valami jövedelmezőbb növény után kell nézniük.

 

 homoktövis-Zsíros Tünde-esbana-shoptet              

– Azt a kezdetektől tudtuk, hogy biogazdaságot szeretnénk, olyat, ami hosszabb távon is biztos jövedelmet jelent. Felmerült, hogy diófákat ültetünk, aztán szóba került a bodza is, de amikor találkoztunk egy lelkes homoktövis-rajongóval, akkora lelkesedéssel mesélt erről a csodálatos növényről, hogy minket is elvarázsolt – meséli Tünde.

Így történt, hogy mire észbe kaptak, nyakig benne voltak a mezőgazdaságban.

Elvégezték az aranykalászos gazda és a mezőgazdasági technikus képzést, Tünde pedig emellett kertész és gyógynövénytermesztő is lett, s bár hamar kiderült, hogy homoktövist termeszteni nem olyan egyszerű, ahogy eleinte képzelték, hamar belejöttek.

 

  

 

 

 Olyannyira, hogy ma már saját prémium termékeikkel népszerűsítik a homoktövist, a márkaépítésben és az értékesítésben pedig korszerű webáruházuk segíti őket, amelyet a Shoptet segítségével fejlesztettek és ott is üzemeltetnek

Ezerarcú (és finom) gyógynövény

Tünde és Attila továbbgondolta a homoktövis megszokott felhasználását, és úgy döntöttek, minden részét hasznosítják ennek az értékes gyümölcsnek.

Nemcsak a fanyar narancssárga bogyókat értékesítik, hanem a fennmaradó magot is leszáríttatják, hogy aztán belőle olaj, a maghéjból pedig liszt készüljön – mindegyiknek számos jótékony hatása van a szervezetre. A homoktövis immunerősítő hatása és vitamintartalma ugyanis kiemelkedő, de gazdag flavonoidokban, mikro- és makroelemekben is, fokozza az anyagcserét, és gyulladáscsökkentő hatása is van, egyszóval igazi ezerarcú gyógynövény.

Tündéék ültetvényén még a levágott ágak is visszakerülnek a természetbe mulcs formájában, táplálva a talajt.    

S hogy mi készül, egyáltalán, mi készülhet a homoktövisből? Tündééknél prémium minőségű finomságok, a szörpöktől a chutney-kig, ESBANA márkanéven.

Jelenleg közel húszféle ESBANA termék kapható a webshopban, de nem állnak meg ennyinél. Tündének mindig azon jár az agya, hogyan tudná még jobban feldobni, izgalmas párosításokkal vonzóvá tenni a homoktövis jellegzetes, fanyar ízét, a biomézzel ízesített homoktövis-lekvár például igazi csemege.

homoktövis-Zsíros Tünde-esbana

 

Egyelőre Tünde és Attila is megtartotta a főállását, de az a cél, hogy egy idő után teljesen a családi gazdaságnak szentelhessék magukat. Tünde szerint éppen ez a kettősség, helytállni mindkét fronton a legnehezebb. Na meg az, hogy ezt a fantasztikus tulajdonságokkal bíró növényt minél szélesebb körben megismertessék és elfogadtassák az emberekkel.

– Aki kipróbálta és látta, hogy milyen hatása van, az visszatérő vásárlónk lesz, de az ismeretterjesztés nagyon nehéz, a marketing állandó kihívás! Úgy érzem, nem egyszerűen úttörők, inkább jégtörők vagyunk…

Az a célunk, hogy egy idő után természetes legyen, hogy nemcsak az alma- vagy a baracklét keresik az emberek a polcokon, hanem a homoktövist is – mondja Tünde.

Sok nyugati országban jóval ismertebb ez a növény, ott több a termesztő is. Az, hogy többen közülük bekövették az ESBANÁT a közösségi oldalakon, például Németországból, Svédországból vagy Litvániából, sejtetni engedi, hogy a kis Pest megyei vállalkozás valóban felkerült a „homoktövis-térképre”.

Ez csak fokozódik, a jelenlegi hat hektár mellé ugyanis hamarosan újabb négy társul, amivel átvehetik a vezetést a magyar piacon. A legtöbb hazai termelő egy-másfél hektáron termeszti a homoktövist, ami általában éppen arra elég, hogy a helyi termelői piacokon értékesítse a termést.

Tündéék nem titkolt vágya, hogy egy idő után az értékesítéssel átlépjék az országhatárt, éppen ezért választották eleve a Shoptetet partnernek. A Shoptet Közép-Európa piacvezető webáruház készítő rendszere, Csehország és Szlovákia felé zökkenőmentes piacnyitást biztosít.

Webshoppal épül a márka

Többek között a bizalomépítés vágya hívta életre az ESBANA webshopját is, amelyet a Shoptet biztosít a családi vállalkozásnak, bérelhető webáruház formájában.

– Ez nemcsak az értékesítés miatt fontos, hanem azért is, mert kell az arcunk, a nevünk a homoktövis mögé, csak így tudunk márkát építeni.

A haszon így teljes egészében nálunk marad és napi kapcsolatot tudunk tartani a vásárlóinkkal is – mondja Tünde.

A Shoptet felületén néhány hét alatt igényekre szabható a webáruház, hamar megtanulták a termékek feltöltését, a megrendelések kezelését is. A rendszert nagyon könnyű használni.

– Szerintem nagyon szép és felhasználóbarát lett, pont azt sugározza, amit szeretnénk! A kezelése a kezdetektől Attila reszortja, akárcsak a marketing, én a termékfejlesztésért és a papírmunkáért felelek – mondja Tünde a családi munkamegosztásról.

Amibe egyébként bevonják a gyerekeket is, ügyelve persze arra, hogy a családi vállalkozás ne legyen akkora teher, mint annak idején neki volt.

– Nekik nem kell hajnali háromkor kelniük, de azért szerettük volna, ha tudják, miből van a család jövedelme.

Ma már 11, 13 és 15 évesek, segítenek az öntözőrendszer telepítésében, a növények kötözésében, de számíthatunk rájuk a betakarításban is. Ez nemcsak munka, hanem kapcsolódás is egymáshoz, kütyümentes együttlét, miközben beszélgetünk, bohóckodunk.

A két fiú kedvenc nyári munkája például az, hogy a fűnyíró traktorokon versenyeznek, ki nyírja le előbb a közöket! Arra pedig kifejezetten büszkék, hogy a márkanevet az ő keresztnevükből – Eszter, Barnabás, Nándor – raktuk össze! – nevet Tünde, aki nemcsak ezért nevezi viccesen a negyedik gyermekének az ESBANÁT

Shoptet, ESBANA termékek

bio homoktövis velő és homoktövis termékek

A gyerekek a terméktesztelők

A családban természetesen nagy mennyiségben fogy a homoktövis, fogyasztják minden formában. „Fogadjunk, hogy ebben is van homoktövis!” – heccelik néha a gyerekek sütés-főzés közben, és sokszor bizony igazuk van. Persze nincs ellene kifogásuk, első körben a terméktesztelés is családi körben zajlik.

– Ők választják ki a különböző változatok közül, melyik irányba induljunk el, még szavazólapot is nyomtatok hozzá – mondja Tünde.

Neki egyébként a hársmézes almás homoktövislekvár a személyes kedvence, míg a férje inkább a narancslekvárt, a fiúk pedig a szörpöket szeretik.

– Sokat küzdünk a homoktövis népszerűsítésével, de látjuk, hogy ez a jövő.  

Az emberek nyitottak az egészséges életmódra, és egyre többen lesznek, akik gyógyszer helyett inkább a megelőzésre költenek. A saját gyerekeimen látom, mennyivel kevesebbet betegek, amióta rendszeresen homoktövist fogyasztanak, és ha le is betegszenek, sokkal hamarabb kijönnek belőle, mint korábban.

Nekem ennél nagyobb bizonyíték nem kell arra, hogy jó úton járunk!   

 

 

Az eredeti cikket itt tudjátok elolvasni!