Barion Pixel

Az ESBANA sztori...

Így lettünk homoktövis ültetvény tulajdonosok – az ESBANA sztori

 

A Vidéki Élet Magazin egy riportot készített velünk, amit itt olashattok el, reméljük tetszeni fog:)

 
 

Zsíros Tünde és Kiss Attila, a Pilis lankái között élték három gyermekükkel megszokott életüket, amikor sorsfordító dolog történt velük. Homoktövis ültetvény tulajdonosok lettek, mellyel nem csak, hogy jegyet váltottak az örök élet felé robogó vonatra, hanem egy olyan izgalmas utazásra fizettek be, melyre ők sem gondoltak.

 
Így lettünk homoktövis ültetvény tulajdonosok – az ESBANA sztori-kép1
bio homoktövis

Szerelem többedik látásra

Tündééknek Tápiószentmárton és Tápiószele határában voltak földjeik, melyeken Tünde édesapja segítségével szántóföldi növényeket termesztettek hosszú éveken át. Azonban pár éve elérkezett az idő, amikor a fiatalonak át kellett venni a stafétát és ekkor egyértelmű volt, hogy olyan növényt fognak termeszteni, mely nem igényli a folyamatos személyes jelenlétet. Első gondolatuk a diófa ültetvény volt, ám egy véletlen találkozás során megismerkedtek a homoktövissel. Nem állíthatnánk, hogy szerelem volt első látásra, de ahogy egyre mélyebben beleásták magukat a homoktövis termesztésének és felhasználásának rejtelmeibe, érezték, hogy belőlük bizony homoktövis termesztő fog válni.

Így lettünk homoktövis ültetvény tulajdonosok – az ESBANA sztori-kép2bio homoktövis

Ökológiai gazdálkodás kreativitással fűszerezve

Bár Tünde családja mezőgazdasággal foglalkozik, mondhatnánk, az anyatejjel szívta magába a földművelést, jövőjét mégsem ezen a területen képzelte el és egészen mostanáig könyvelőként dolgozott. Attila szakmájától első és második ránézésre is távol áll a mezőgazdaság, a sors mégis ezt az utat szánta nekik. Abban mindketten kezdettől fogva egyetértettek, hogy prémium minőségű és különleges termékeket fognak előállítani környezettudatos gazdálkodást folytatva, mely szemlélet a mindennapjaiknak is szerves része. Jelenleg tíz hektáron terül el az ültetvényük, melyből hat hektár termő. Ellenőrzött körülmények között ökológiai gazdálkodást folytatnak, a leszüretelt homoktövis bio minősítéssel rendelkezik, mely az utolsó grammig az általuk fejlesztett termékekbe kerül.

Jöhet egy chilis-szilvás homoktövis chutney vagy borkocsonya?

Amíg az első bokrok elkezdtek termőre fordulni, Tündééknek volt idejük piackutatást végezni és termékeket fejleszteni. Körültekintően, külföldi tanulmányutakkal tarkítva gyűjtötték az információkat. Elhatározták, hogy a többségében kissé unalmas homoktövis termékekkel ellentétben, melyek kimerültek nagyrészt a homoktövis velőben, vagy az almás homoktövis lekvárban, ők színes, különlegesen izgalmas és legfőképpen finom termékpalettával szeretnének piacra lépni, hogy széles körben népszerűvé váljon ez a natúr formájában savanyú íze miatt kevéssé kedvelt, azonban rendkívül egészséges és sokoldalú gyümölcs. A kutatómunkát rövidesen felváltotta a kísérletezés, majd a tesztelések, melynek első alanyai mindig a gyermekeik, Eszter, Barnabás és Nándor, akik nevüket is adták a családi vállalkozás sikeréhez, vagyis az ESBANA márkanévhez.
 
Így lettünk homoktövis ültetvény tulajdonosok – az ESBANA sztori- Homoktövis-alma lekvár
bio homoktövis alma lekvár

A bokortól az üvegig

Laikusként általában a legtöbben annyit tudunk a homoktövisről, hogy egészséges és nagyon savanyú. Képzettebbek hallottak már arról, hogy szúrós bokrokon terem. Ahhoz azonban már szakembernek kell lenni, vagy meglehetősen élénk fantáziával rendelkezni, hogy el tudjuk képzelni, hogyan kerül a bokrokról a bogyók beltartalma az üvegekbe. Mivel a homoktövis nagyon, de nagyon szúrós, a kézi szüretelés nagyobb területen szinte lehetetlen, vagy nagyon időigényes. Ezért speciális ollókkal a homoktövis ágait levágják, melyet hűtőházban lefagyasztanak bogyóstól mindenestül. Ezek után a homoktövis bogyókat leverik az ágakról, majd pürésítik. Attiláék egyelőre nem rendelkeznek saját hűtőházzal és gyártó üzemmel. Az évek során azonban sikerült olyan partnereket találni, ahol személyes felügyeletük mellett zajlik a feldolgozás. Nagy álmuk, hogy egyszer majd saját üzemükben készüljenek a termékeik, melyre szükségük is lehet, hiszen a tíz hektáros ültetvényen idővel tekintélyes mennyiségű homoktövis termésre számíthatnak.

 

 
Így lettünk homoktövis ültetvény tulajdonosok – az ESBANA sztori-homoktövis liszt<br />
homoktövis mag liszt

Csodagyümölcs, aminek minden porcikája hasznosítható

A kiemelkedően magas C vitamin tartalommal rendelkező homoktövis azon gyümölcsök közé tartozik, melynek gyümölcshúsa, magja, levelei, de még ágai is hasznosíthatóak. A húsából gyümölcsvelő készül, mely ebben a formában is értékesítésre kerül, továbbá alapanyaga a szörpöknek, a lekvároknak és a chutney-knak.

A magjából és a héjából lisztek készülnek. Emellett a magból értékes olajat is nyernek préseléssel, mely a kozmetikai ipar kedvelt alapanyaga. A szárított levelekből tea, az ágakból pellet készíthető. Az ESBANA garden homoktövis termékei között a zászlóshajók a homoktövis velő mellett a különleges lekvárok szilvával, sárgabarackkal, naranccsal kombinálva és talán nem meglepő módon, bio mézzel édesítve, mely egyenesen a Balaton-felvidékről érkezik az üvegekbe. Igazi ínyencségnek számítanak a szintén saját receptúra alapján készülő különleges ízvilágú chutney-k, melyek kiváló kísérői lehetnek sülteknek.

 

 
Így lettünk homoktövis ültetvény tulajdonosok – az ESBANA sztori-üvegek
homoktovis narancs lekvár

Reggel, délben, este ESBANA garden

Nem túlzás állítani, hogy egy kis homoktövis reggel, délben és este is jótékony hatással van az egészségünkre, hiszen a homoktövisnek a C vitamin mellett antioxidáns, béta karotin, A, B1, B2, B6, B8, B7, B9, E vitamin tartalma is figyelemre méltó. Indíthatjuk a napot homoktövises granolával, natúr joghurttal, zabkásába keverve sem fogunk csalódni benne. Vagy ha éppen kalácsot támad sütni kedvünk, kínálhatjuk különböző homoktövis lekvárokkal. Egy frissítő homoktövis szörp minden napszakban jó választás, a családi vacsorákat pedig a homoktövises chutney-k és borkocsonyák tehetik különlegesebbé. Érdemes kipróbálni Tünde saját fejlesztésű homoktövis lisztkeverékével készült kuglóf receptjét is. Vigyázat, függőséget okoz! Mi szóltunk. 

Hamarosan új bio vitaminitalokkal, bio homoktövis velő változatokkal jelentkezünk!

 

 

 

Nagyon sok érdekes cikket olvashattok a Vidéki Élet Magazin oldanain, köztük az ESBANA szorit is.

Gyere és válogass az ESBANA termékeik között!!! :)