Barion Pixel

Mire is jó a homoktövis?

Ha szeretnétek megtudni, hogy miért is nevezik csodanövénynek a homoktövist, akkor olvassátok el ezt a cikket :)

A homoktövis tulajdonképpen egy több méter magas, sűrű, tövises bozót alkotó szélporozta növény. Lombhullató. Termése ovális alakú, egy narancssárga kis bogyó. Itthon most már a bioélelmiszerek egyik sztárja, hisz nagyon gyors immunerősítő és roboráló hatása van.  A homoktövis termésének olaja, préselt leve nagyon magas mértékben védi és erősíti az immunrendszert.

 bio homoktövis

bogyó feldolgozva innivaló, lekvár formájában legelterjedtebb és legkedveltebb.  A kedvező összetétel megtartásaérdekében ezeket a leveket csak kíméletes eljárásokkal lehet tartósítani, nagyon rövid ideig tartó pasztőrizálással, ahogy az  ESBANA is teszi.

A magolaj E-vitamint, fitoszterolokat és foszfolipideket tartalmaz, gyógytermékként önállóan fogyasztható, telítetlen zsírsavaival a vér optimális koleszterinszintjéhez járul hozzá. A gyógyszeripar is kincsként kezeli, fájdalomcsillapítót, nőgyógyászati gyulladásgátlót, égési és fagyási sebek, nehezen gyógyuló fekélyek, valamint szájüregben keletkezett sebek és eróziók kezelésére alkalmas kenőcsöket és sugárártalom  elleni szereket is készít homoktövisből kinyert alapanyagokból.

 

A homoktövis narancssárga bogyós termése rengeteg vitamint, továbbá béta-karotin is tartalmaz. Utóbbit a szervezetünk át tudja alakítani A-vitaminná, melynek
következtében pozitív hatással van a szemünkre, a bőrünkre és a nyálkahártyánkra is. Ezen kívül azon növények csoportjába tartozik, melyekben B12 is található. Ez azért nagyon különleges, mert ez az anyagcsere folyamatokban fontos szerepet betöltő vitamin zömében csak állati eredetű élelmiszerekben fedezhető fel, no meg a homoktövisben. Kiemelkedő koncentrációban, a citrom C-vitamin tartalmánál tízszer nagyobb dózisú aszkorbinsavat tartalmaznak a savanykás gyümölcsök. A homoktövisnek magas az E-vitamin és esszenciális zsírsav tartalma is, ezért a termését nemcsak nyersen, ital, vagy gyógyászati készítmény formájában fogyaszthatjuk, hanem remek alkotórésze a kozmetikumoknak is, tehát kenhetjük is.

https://www.esbana.eu/

bio homoktövis velő

Az ESBANA prémium homoktövis termékei az egészséget hozzák el a család egésze számára. Homoktövis ültetvényeiken a modern technológiát is előszeretettel alkalmazzák, saját fejlesztésű öntözőrendszerrel, megújuló energiával dolgoznak és víztakarékosak. A termékek mögött álló házaspár szemlélete, hogy a minőségre figyeljenek és semmiféle adalékanyagot vagy tartósítószert ne használjanak akár a chutney, akár a lekvárok, akár a gyümölcslevek előállításához. Az ökológiai szemlélet, a prémium színvonal és az egészség találkozása, csak hálásak lehetünk a homoktövisnek!

Az eredit cikket itt tudod elolvasni.