Barion Pixel

A Homoktövis titka

 A MindennapiNő online magazinban jelent meg egy cikk a Homoktövisről. A cikkent Szabó Patriciának köszönhetjük :)

 
A homoktövis titkahomoktövis termékek
 

A homoktövis az egyik legnagyobb csodaszer, ami itthon terem nálunk és sokan nem is ismerik,  micsoda varázslatos hatása van ennek a narancssárga kis bogyónak. A hazánkban őshonos bokrok közül a homoktövis termésében található a legnagyobb C-vitamin, ami majdnem tízszerese a citroméban találhatóénak. Emellett nagy mennyiségben tartalmaz A-, B1-, B2-, B6-, B7-, B9-, E-,K-, P-, PP-vitamint. Most az ESBANA prémium homoktövis készítményeit gyártó cég által mesélek még nektek arról, milyen csodákat rejt ez a kis bogyó magában. 

bio homoktövis

A homoktövis tulajdonképpen egy több méter magas, sűrű, tövises bozót alkotó szélporozta növény. Lombhullató. Termése ovális alakú, egy narancssárga kis bogyó. Itthon most már a bioélelmiszerek egyik sztárja, hisz nagyon gyors immunerősítő és roboráló hatása van.  A homoktövis termésének olaja, préselt leve nagyon magas mértékben védi és erősíti az immunrendszert. Óriás C-vitamin tartalma ideális a betegségek megelőzéséhez, de a megfázások kezelésénél is, növeli  a szervezet ellenálló képességét és ami bónusz: késlelteti az öregedési folyamatokat is. Esetleges  fekvőbeteg állapot és műtéti felépülés után nagyon ajánlott, hisz természetes vitaminforrásként gyorsan tud segíteni a kívánt állapot elérésében. Fogyókúrázóknak, diétázóknak jó hír, hisz zsíroldó hatású, fokozza az anyagcserét. Kedvezően hat a gyomorfekélyre, védi a májat, csökkenti a koleszterinszintet, lassítja az érelmeszesedési folyamatok kialakulását. Láz- és gyulladáscsökkentő hatása van, méregtelenít, tüdőtisztít és a köhögést is enyhíti.  A kínaiak a homoktövist a gyógynövények királynőjének nevezik. Évszázadok, évezredek óta  használják, eszik a gyümölcs magjából és héjából készült őrleményt, isszák a gyümölcslevét, Kínában a császári orvosok is bevetették. Még Dzsingisz kán is fontosnak tartotta a fogyasztását.  Míg Ázsiában több országban is gyógyszerként tartják számon például a belőle kivont olajakat, az oroszországi és kínai klinikákon folytatott kísérletek, megfigyelések és igen jó eredmények hatására, addig hazánkban csak étrendkiegészítőként, vagy élelmiszerként lehet forgalomba hozni, miközben kétes értékű és komoly mellékhatásokkal rendelkező szintetikus szereket hivatalosan is gyógyszerként tartanak számon. Ez elég szomorú tény, de mindazokat nem befolyásolja egy cseppet sem, akik ismerik az emberi szervezetre gyakorolt jótékony, rendkívüli, néha még minket is meglepő hatásait.   A bogyó feldolgozva innivaló, lekvár formájában legelterjedtebb és legkedveltebb.  A kedvező összetétel megtartásaérdekében ezeket a leveket csak kíméletes eljárásokkal lehet tartósítani,  nagyon rövid ideig tartó pasztőrizálással, ahogy az  ESBANA is teszi.  A magolaj E-vitamint, fitoszterolokat és foszfolipideket tartalmaz, gyógytermékként önállóan fogyasztható, telítetlen zsírsavaival a vér optimális koleszterinszintjéhez járul hozzá. A gyógyszeripar is kincsként kezeli, fájdalomcsillapítót, nőgyógyászati gyulladásgátlót, égési és fagyási sebek, nehezen gyógyuló fekélyek, valamint szájüregben keletkezett sebek és eróziók kezelésére alkalmas kenőcsöket és sugárártalom (napfény, RTG sugárzás) elleni szereket is készít homoktövisből kinyert alapanyagokból.


bio homoktövis velő

A homoktövis narancssárga bogyós termése rengeteg vitamint, továbbá béta-karotin is tartalmaz. Utóbbit a szervezetünk át tudja alakítani A-vitaminná, melynek következtében pozitív hatással van a szemünkre, a bőrünkre és a nyálkahártyánkra is. Ezen kívül azon növények csoportjába tartozik, melyekben B12 is található. Ez azért nagyon különleges, mert ez az anyagcsere folyamatokban fontos szerepet betöltő
vitamin zömében csak állati eredetű élelmiszerekben fedezhető fel, no meg a homoktövisben. Kiemelkedő koncentrációban, a citrom C-vitamin tartalmánál tízszer nagyobb dózisú aszkorbinsavat tartalmaznak a savanykás gyümölcsök. A homoktövisnek magas az E-vitamin és esszenciális zsírsav tartalma is, ezért a termését nemcsak nyersen, ital, vagy gyógyászati készítmény formájában fogyaszthatjuk,
hanem remek alkotórésze a kozmetikumoknak is, tehát kenhetjük is.

Az ESBANA prémium homoktövis termékei az egészséget hozzák el a család egésze  számára. Homoktövis ültetvényeiken a modern technológiát is előszeretettel alkalmazzák, saját fejlesztésű öntözőrendszerrel, megújuló energiával dolgoznak és víztakarékosak. A termékek mögött álló házaspár szemlélete, hogy a minőségre figyeljenek és semmiféle adalékanyagot vagy tartósítószert ne használjanak akár a chutney, akár a lekvárok, akár a gyümölcslevek előállításához. Az ökológiai szemlélet, a prémium színvonal és az egészség találkozása, csak hálásak lehetünk a homoktövisnek! 


Az eredit cikket itt tudod elolvasni.