Barion Pixel

ZSÍROS TÜNDE ÉS AZ ESBANA HOMOKTÖVIS MANUFAKTÚRA

Czecz Fruzsina gasztropszichológus készített velünk egy interjút. Weboldala a www.gasztropszichologia.hu, ahol érdekes cikkeket olvashattok az étkezéssel kapcsolatban.

A gasztropszichológia az ételkészítés, evés, ízlés lélektani aspektusával foglalkozik és a patológia helyett egyre jobban fókuszál az egészséges oldalra. Az étel: öröm, ami az ízek mellett történeteket és szimbólumokat is rejt. 

 

Tüskés, szúrós, de ha szakértelemmel bánunk vele, kincset rejt: ez a homoktövis. Zsíros Tünde, az ESBANA márka tulajdonosa mesél az ültetvényen zajló munkáról, a kedvenc ízeiről és még az izgalmasan csengő márkanév eredetére is fény derül.

 

ZSÍROS TÜNDE ÉS AZ ESBANA HOMOKTÖVIS MANUFAKTÚRA

 

A HOMOKTÖVIS IGAZI SZUPERSZTÁRRÁ VÁLT AZ UTÓBBI IDŐBEN, MÉGIS KEVESEN FOGLALKOZNAK VELE. GONDOLOM, AZÉRT, MERT NEM EGYSZERŰ NÖVÉNYRŐL VAN SZÓ… TI MIÉRT EZT VÁLASZTOTTÁTOK? 

Édesapám mezőgazdász, gyerekkorom óta megszoktam, hogy vannak földjeink. Meg is fogadtam, hogy felnőttként soha nem fogok ezzel foglalkozni, annyira elfáradtam a munkával töltött nyári vakációk alatt. Aztán persze mégis úgy alakult, hogy visszavágytam a gyökerekhez.

A férjemmel földterületeket vásároltunk, de nem tudtuk, mivel ültessük be. Búzát, kukoricát nem szerettünk volna termeszteni, kigondoltuk, hogy a kertészet felé fordulunk. Dió? Mandula? Mit válasszunk? Szinte minden lehetséges növény szóba került, mikor összetalálkoztunk valakivel, aki hatalmas energiával mesélt a homoktövisről. A lelkesedése ránk is átragadt, beleszerettünk ezekbe a vidám, napsárga bogyókba.

Hamar kiderült, hogy milyen nagy fába vágtuk a fejszénket, mert – a hírével ellentétben – a homoktövist sokat kell locsolni és igen nehéz vele bánni. Hét napból hetet dolgoztunk, az első ültetésünk közel negyede elszáradt, közben ott volt a főállásunk is, és három gyereket neveltünk… Többször elbizonytalanodtunk, hogy megéri-e, de végül mindig arra jutottunk, hogy haladjunk tovább az úton. Már tíz hektáron gazdálkodunk, egyre több visszatérő vásárlót szolgálunk ki és büszkék vagyunk rá, hogy drogériák polcaira is bejutottak a termékeink.

 

MIT TUD ADNI A FÖLD ÉS A HOMOKTÖVIS BOKROK SORA, AMIÉRT MEGÉRI FÁRADOZNI? 

Az a csönd és béke, amit az ültetvényen átélünk, semmihez sem hasonlítható. Ilyenkor nincs nálunk semmilyen kütyü, együtt vagyunk a gyerekekkel és ápoljuk, gondozzuk a növényeket. Néha pedig megállunk, körülnézünk, és alig hisszük el, hogy ezt mind mi hoztuk létre. Egy-egy, földön töltött nap után teljesen kicserélődünk. Érezzük, hogy testileg-lelkileg feltöltődünk, ráadásul egészséget és jó ízeket adhatunk a közönségnek, ami óriási öröm. Korábban könyvelőként dolgoztam, de ezért az életérzésért nagyon könnyen elbúcsúztam a számok és adózási szabályok világától.

HOGYAN KELL ELKÉPZELNI A FOLYAMATOT, MIALATT A HOMOKTÖVISBŐL ÜVEGBE ZÁRT TERMÉK LESZ? 

Azzal kezdődik, hogy reménykedünk: jó évünk lesz, sok szép bogyóval. (nevet) A szüret szeptemberre esik, ilyenkor nem közvetlenül a bokorról szedjük a termést, hanem levágjuk a szúrós ágakat. 2-3, vagy akár 5 centis tüskék is lehetnek a rajta, nagyon kell vigyázni. Az ágakat hűtőházba szállítjuk, ahol fagypont alá hűtik őket. Ezután már könnyen le lehet rázni a bogyókat, és következhet a feldolgozás. Az a csodálatos ebben a növényben, hogy minden részét fel lehet használni. A felolvasztott bogyók kipréselt levéből készül a velő, ez sajnos elég kellemetlen ízű. A héjból lisztet őröltetünk, gyönyörű sárgás színűre festi a kenyeret, piskótát, és különleges aromát ad az ételeknek. A magból nyerhető ki a homoktövis olaj, ami rendkívül gazdag Omega 3, 6, 9 zsírsavakban. Pár cseppet érdemes belőle rendszeresen fogyasztani, de kozmetikai termékekbe is remekül illik.

TEHÁT AZ ALAPANYAG, AMIVEL DOLGOZTOK, TELE VAN TÜSKÉVEL ÉS ÖNMAGÁBAN NEM IS FINOM. TI MÉGIS LÁGY ÉS ZAMATOS TERMÉKEKET VARÁZSOLTOK BELŐLE. 

Arra törekszünk, hogy egyszerre legyen egészséges ÉS finom a kínálatunk. A homoktövis C-vitamin tartalma kiemelkedő, többszöröse a citroménak. Ezen kívül B1, B2, B6, B8, B9, B12, E vitamint, béta-karotint tartalmaz, és antioxidáns hatóanyaga is jelentős. Mivel a velő elég keserű, hozzáadunk más gyümölcsöket és mézet, hogy ez a vitaminbomba kellemesen fogyasztható legyen. Így született például az alma-és szőlőital, a narancs-, barack-, szilva és almalekvár, vagy a chutney-k sora. A három gyerekünk a minőségellenőr csapat. Ha nekik ízlik valami, szinte biztos, hogy a közönségnek is fog. Bio vitaminitalok, bio homoktövis velő változatokkal jelentkezünk!

MÁR CSAK EGYET ÁRULJ EL! MIT TAKAR AZ ESBANA MÁRKANÉV

Eszter-Barnabás-Nándor: a lányunk és a fiaink nevéből született a mozaikszó. Viccesen azt szoktam mondani, hogy az ESBANA a negyedik gyerekünk, mert tényleg annak érezzük. Úgy egyengetjük az útját, olyan sok energiát fektetünk bele, mintha a legkisebb gyerekünk lenne. Emellett praktikus oka is van a névválasztásnak: mindenképpen olyan szót kerestünk, ami külföldön is könnyen kiejthető, mert Magyarország határain túlra is szeretnénk terjeszkedni.

 

GASZTROPSZICHOLÓGIA - Terítéken a lélek